Dubbele Bellefleur

Plukroute info

De dubbele bellefleur is een zeer oud ras, voor 1760, maar de herkomst onbekend. Wordt soms Franse Bellefleur genoemd, onder welke naam echter ook een andere appel voorkomt van mindere kwaliteit. De vrucht is groot, groengeel en karmijnrood gestreept aan zonkant, vast en tamelijk droog, en wordt vooral gebruikt als hand- keuken- stoofappel voor sap, en voor heerlijke appeltaart. Tevens is deze appel is zeer goed geschikt om te drogen.

Bloeitijd: maart
Pluktijd: midden oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Oma’s appeltaart

Wat heb je nodig?
dubbele bellefleur recept

200 gram boter

200 gram witte basterdsuiker

400 gram zelfrijzend bakmeel

1 ei

8 gram vanillesuiker

snufje zout

1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)

75 gram kristalsuiker

3 tl kaneel

15 gram paneermeel

Wat moet je doen?

Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken. Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, half ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt. Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel. Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op. Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren. Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijderd.

 

Variatie:

Voeg voor de verandering rozijnen toe. Of pluk heerlijke walnoten, en voeg deze ook toe aan de appeltaart.

Bronnen: info , foto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur