Clapps Favorite

Plukroute info

De vruchten zijn vrij groot, mooi gelijkvormige peer, met lichtgele groene kleur en rode blos aan zonnezijde. Wit zoet en sappig vruchtvlees, goede handpeer.

Bloeitijd: maart, april
Pluktijd: augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten (peren)

Recept:

Tar­te ta­tin met peer en pis­ta­che

Wat heb je nodig?

4 zoete, sappige handperen
100 g kristalsuiker
40 g boter
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen gember
3 plakjes bladerdeeg
50 g pistachenoten

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de peren in kwarten, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm.

Verhit de suiker in een koekenpan zonder olie of boter. Laat op laag vuur zonder te roeren smelten tot een bruine karamel. Voeg de peer toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer de boter, kaneel en gember erdoor.

Neem de pan van het vuur en schenk de helft van de karamel zonder stukjes peer in een steelpan. Verdeel de peer en de rest van de karamel over de holtes van de muffinvorm.

Snijd de plakjes bladerdeeg elk in 4 vierkantjes. Leg in elke holte een plakje deeg op de peer. Stop de randen goed in en prik met een vork voorzichtig gaatjes in het deeg.

Bak de tarte tatins in de oven in ca. 20 min. gaar en goudbruin. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 2 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord en hak grof.

Neem de muffinvorm uit de oven en laat 5 min. afkoelen op een rooster. Keer op een snijplank. Schep eventueel achtergebleven stukjes peer uit de vorm en leg op de taartjes.

Verwarm ondertussen de karamel in de steelpan op laag vuur. Besprenkel de tarte tatins elk met 1 tl karamel en bestrooi met de pistachenootjes.

 

Bronnen: info, foto peer, recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur