Buffelkrent

Plukroute info

De plant heeft ovale, tot bijna ronde, drie tot vijflobbige, grof getande, middengroene tot blauwgroene bladeren. Tijdens de bloei verschijnen er goed geurende goudgele bloemen in rechtopstaande trossen, gevolgd in de zomer door donkerpaarse, cassisachtige, eetbare bessen.

Bloeitijd: april
Pluktijd: juli
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Buffelkrent confituur

Wat heb je nodig?

1 kilo rode besjes

400 gram water

suiker, hoeveel kun je berekenen als je weet hoeveel sap je overhoudt

 

Wat moet je doen?

Was de besjes even goed, terwijl ze nog aan de steeltjes zitten, en doe ze allemaal met steel en al in een hoge pan. Doe er vervolgens 400 gram water bij en zet op het vuur.

Laat nu gedurende 30 minuten op een heel laag vuur zachtjes koken zodat alle smaken van de besjes goed vrijkomen en de besjes al hun sappen loslaten. Let erop dat het kan gaan bruisen dus zet het gas niet te hoog en blijf in de buurt.

Pak nu een kom, een fijne zeef en een stuk kaasdoek/theedoek (of wat voor fijne doek dan ook, gewassen zonder wasverzachter) waar je niet te veel aan gehecht bent. Giet de besjes en het vocht in de doek en laat zo 24 uur staan om te zeven.

Ga niet lopen duwen met een lepel of iets dergelijks want dan wordt de gelei troebel maar laat de zwaartekracht zijn werk doen, je wilt een mooie heldere gelei maken morgen.

De potten waar je de gelei in gaat bewaren moet je voor gaat beginnen met afwerken goed heet afwassen met sop of soda (of draai ze een keer in een de vaatwasser mee) en laat ze daarna in een oven die je op 100 graden voorverwarmd hebt minstens 15 minuten drogen. De deksels leg je er ook bij.

Verwarm de oven voor op 150 graden en pak een bakblik waar je een theedoek onderin legt. Zet ook een kan water klaar.

Meet af hoeveel vocht er over is en aan de hand daarvan bepaal je hoeveel suiker je nodig hebt. Stelregel is ongeveer zo: voor elke 600 ml vocht heb je 450 gram suiker nodig. (4:3)

Doe het vocht als je het gemeten hebt in een hoge pan (kokend fruit met suiker wil nogal gaan bruisen dus daarom pakken we een hoge pan) en breng aan de kook. Voeg dan pas de suiker toe.

Roer tot de suiker is opgelost en zorg ervoor dat er tijdens het koken geen suikerkristallen aan de zijkant van de pan blijven zitten.

Laat dit rustig maar stevig doorkoken gedurende 8-15 minuten. Dat houdt in dat het wel borrelt maar niet heel hard bruist. Hoe langer je het laat koken hoe donkerder wordt de kleur van de gelei. Blijf ook hier weer bij staan.

Haal de potten uit de oven zet ze op een houten plank of op een theedoek klaar.

Vul ze tot de rand met de hete rode bessengelei en leg de schroefdop er losjes op. Zet de potten voorzichtig op de theedoek in het bakblik en zet die in de oven. Vul het blik met water tot de potten ongeveer 3 cm water om zich heen hebben.

Laat nu 30 minuten in de oven staan. Haal na 30 minuten voorzichtig uit de oven, draai de deksels meteen strak op de potten en zet 24 uur rustig weg.

Controleer de volgende dag of de potten vaccuum getrokken zijn. Zijn ze dat? Dan kan je ze op een koele donkere plaats 6-12 maanden bewaren. Vergeet niet een etiketje erop te plakken waarop je geschreven hebt wat er in zit en wanneer je.

 

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur