Brabantse Bellefleur appels

Plukroute info

In het begin van de twintigste eeuw kwam deze appel veel voor in de IJsselstreek. Later is hij verspreid over het hele land, maar gedijde het beste in het zuiden.

De Brabantse Bellefleur is een moesappel die ook als handappel te gebruiken is. Hij is niet zo sappig en vaak wat klein, maar heeft een zachtzuur, aangenaam aroma. In de jaren dertig van de twintigste eeuw stond de appel te boek als een der beste en lekkerste! Bovendien is de appel zeer lang houdbaar. Geplukt in oktober is de appel wel tot in het voorjaar goed te gebruiken.

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: november
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Warme appeltjes met kaneel

Wat heb je nodig?

Brabantse bellefleur

klontje boter

2 theelepels basterdsuiker

kaneel naar eigen smaak

 

Wat moet je doen?

Haal het klokhuis van de appel er pyramidevormig uit. Snijd het er niet zo uit dat je er aan de andere kant door heen kunt kijken maar meer als een soort kuiltje. Nu doe je iets meer dan een klontje boter in het kuiltje, samen met de suiker en de kaneel. Leg het geheel op een bordje in de magnetron totdat de boter en suiker gesmolten zijn. Nu je het eruit hebt gehaald, moet je wachten tot de boter en suiker intrekt, maar je kan hem ook gewoon zo eten. Eet het bij het ontbijt, als voor- of nagerecht, of tussendoor. Tip: Gebruik rode apels voor extra smaak

Gepofte appel

Bronnen: infofoto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur