Plukroute info
Bonenkruid is een alledaagse plant rondom de Zwarte Zee en ook in het gebied rond de Middellandse Zee. Het ietwat pikante bonenkruid maakt zwaar voedsel beter verteerbaar. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen, worden vetten beter verteerd. Hou je niet van de sterke geur van groene kolen of spruitjes, kook dan gerust een blaadje bonenkruid mee, en weg is de geur!
Bloeitijd: juni tot september
Pluktijd: maart t/m november
Wat kun je oogsten: de blaadjes
Recept:
gehaktschotel met spersiebonen
Wat heb je nodig?
600 gr rundergehakt
500 gr sperziebonen (5 minuten geblancheerd)
2 el olijfolie
2 Spaanse pepers fijn gesneden
4 teentjes knoflook
1 gele paprika in reepjes gesneden
2 dl creme fraiche
2 el fijngehakt bonenkruid
2 grote uien
gesnipperd peper en zout
heerlijk met wat verse Basilicum (naar wens)
Wat moet je doen?
Verhit in een wok de olie en bak het gehakt kruimig. Voeg de Spaanse pepers, de knoflook, de ui en de paprika toe. Roer alles goed door elkaar Wanneer de uien glazig worden voeg je de boontjes, de creme fraiche en het bonenkruid toe en roer je alles goed door elkaar. Dek het gerecht af en laat circa 10 minuten op laag vuur stoven. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Bronnen: info, foto Bonenkruid, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur