Bloeméezoet

Plukroute info

Dit is een zeer oud ras en buitengewoon geliefd. Andere namen zijn; Zoete Bloemée, Herfst Bloemzoete, Zoet appel, Kandij Zoete, Goede Zoet, Herfst Sterrenappel, Waterzoetje, Goede Zoete. De appel is vooral geschikt als stoofappel en om te drogen.

Bloeitijd: maart tot mei
Pluktijd: eind augustus tot begin september
Wat kun je eten: de vruchten

Recept: bloemeezoet recept

Appels drogen

Wat heb je nodig?

Satéprikkers of een bakplaat met keukenpapier

Appels

Wat moet je doen?

De appels redelijk dun snijden in plakjes (zie foto) en besprenkelen met citroensap.
U kunt de appels met of zonder schil drogen.  Rijg uw appelplakjes aan de sateprikker en verdeel het over het rooster van de oven. Het voordeel van het gebruik van een sateprikker is dat de appels niet in hun eigen vocht liggen en zo beter kunnen drogen. Als u geen sateprikkers heeft kunt u de appels ook op de bakplaat leggen bovenop dik keukenpapier. Gebruik geen bakpapier: De appels moeten niet bakken maar het vocht moet uit de appels verdwijnen. Verwarm voor het drogen de oven tot 50 graden. Gebruik de heteluchtstand: het vocht wat uit de appels komt moet namelijk langzaam afgevoerd worden, zodat het fruit echt langzaam kan drogen. Laat de appels 3 tot 5 uur in de oven drogen. De tijd hangt af van de hoeveelheid vocht die de appel bezit.

Variatie:

Na het drogen van de appels kan men ze bestrooien met kaneel.

Bronnen: infofoto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur