Bieslook

Plukroute info

Bieslook lijkt dan wel op een ui, maar de smaak van bieslook is verfijnder en aromatischer. Bovendien zit in bieslook veel vitamine C. Vers is dan ook de beste keus. De officiële benaming, Allium schoenoprasum, bieslook dus, wordt ook wel pijpgras genoemd. Hij behoort tot de lelieachtigen, net als ui en knoflook. Wist je dat de bloemen ook heerlijk smaken?

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: juli tot augustus
Wat kun je oogsten: de stengels en de bloemen

Recept:

Courgette met tijm en bieslook

Wat heb je nodig?

4 courgettes

200 g Bettine chevre frais (naturel 55+ (geitenkaas))

1 bakje verse tijm (15 g)

1 citroen (schoongeboend)

1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)

1 bakje bieslook ((25 g), fijngesneden)

2 tenen knoflook (geperst)

8 el olijfolie extra vierge

1 pak pappardelle (pasta, 250 g, koelvers)

1 rode peper (zaadlijsten verwijderd en fijngesneden)

 

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd in de lengte een plak van 1 cm van elke courgette af en snijd die plakken in kleine blokjes. Verkruimel de geitenkaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp de gele schil van de citroen.

Doe de courgetteblokjes in een kom en meng met de helft van de geitenkaas, de ricotta, de helft van de tijm, de helft van de bieslook, 1 geperste teen knoflook en het citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.

Hol de courgettes aan de kant van het snijvlak uit met een lepeltje en vul ze met het kaas-kruidenmengsel. Besprenkel elke gevulde courgette met 1/2 el olie en leg ze in een ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de courgettes in 30 min. gaar.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en schep de rest van de geitenkaas, de bieslook, de tijm, de olie, de knoflook en de rode peper erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de pasta bij de courgette.

 

Bronnen: infofoto kruidenreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur