Plukplekken op de kaart

De plukroute van Eetbaar Bergeijk.

Wie aan Bergeijk denkt, denkt aan natuur. De gemeente Bergeijk bestaat voor 90% uit bossen, beken en boerenlandschap. Een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Het gebied waarin Bergeijk ligt is al sinds de steentijd bewoond, waarvan tal van archeologische vondsten getuigen. De eeuwenoude band van het dorp met de natuur wordt binnenkort doorgetrokken met de aanleg van een mooie Plukroute. Het doel is om op meerdere plaatsen in Bergeijk, waar nu openbaar groen is, met hulp van inzichten uit permacultuur plukroutes te realiseren met de teelt van biologische fruitbomen, groenten, kruiden, noten en andere eetbare gewassen. Een prachtig project wat het straatbeeld zal verrijken en opfleuren, door en voor de mensen van Bergeijk.

Inmiddels is er een wilgendorp geplant en een hop-tipi gebouwd, onderdeel van de route. De plukroutes zullen worden uitgebreid met een voedselbos, openbare pluktuinen, voedselbossen, buurtmoestuinen, voortuinmoestuinen en schoolmoestuinen. Initiatiefneemster Ingeborg bedacht de naam ‘Eetbaar Bergeijk’ en zocht in 2016 contact met de Martijn Balemans, die al meerdere plukroutes in Nederland heeft aangelegd. Inmiddels is er een plan en 20 vrijwilligers, onder leiding van Ida Wouters. Zij werken met veel enthousiasme samen, om het project tot een succes te maken.