Avezaath Kapel

Plukroute info

Deze roodkokende stoofpeer is tamelijk groot en geel/groen. Weinig gevoelig voor ziekten.

Bloeitijd: april-mei
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (peren)

Recept:

An­dij­vie met gor­gon­zo­la en peer

Wat heb je nodig?

4 stoofpeertjes (gewone peren kunnen trouwens ook)
500 ml witte wijn
1 laurier blaadje
100 gr suiker + 2 eetlepels om te bestrooien
1 kaneelstokje
1 eetl citroensap
1 vanillestokje
Snuf kaneel
4 blaadjes bladerdeeg
1 ei

Wat moet je doen?

Schil de stoofperen en laat het steeltje er boven aan zitten. Snijd het kroontje onderin er uit. Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de wijn met citroensap, 150 gr suiker, blaadjes laurier, kaneelstokje en het vanillemerg en stokje aan de kook in een grote pan. Leg de peertjes er in en laat 45 min met de deksel op de pan op laag vuur stoven.

Verwarm de oven op 200 graden. Laat 10 min voordat de stoofpeertjes klaar zijn het bladerdeeg ontdooien. Schep de peertjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken en iets afkoelen. Snijd eventueel de onderkant van de peer recht zodat ze beter blijven staan. Verwijder het vanillestokje, kaneelstokje en laurierblad uit de wijn en laat op het vuur pruttelen zonder deksel zodat deze kan indikken. Zet het vuur uit zodra de siroop de gewenste dikte heeft.
Snijd het bladerdeeg in dunne stroken van ca 1 cm. Wikkel een strook onder om de peer. Pak een volgende strook en druk deze goed vast aan het uiteinde van de strook die al op de peer zit. Overlap de stoken iets. Herhaal dit totdat je bovenaan de peer bent.
Zet de peren in een ovenschaal (er kan een beetje vocht uit komen). Maar gebruik niet een al te hoge schaal want dan wordt het onderste gedeelte van het bladerdeeg niet zo snel knapperig. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hier mee. Roer ongeveer 2 eetlepels suiker met een snuf kaneel door elkaar en bestrooi de peren hiermee. Zet de peren ongeveer 20 minuten in de oven.
Je kunt ze warm of koud serveren (warm vind ik zelf net iets lekkerder). Zet een peer op een bordje en bedruip met het de ingekookte siroop. Ook lekker met slagroom en/of een bol ijs.
stoofpeer recept

Bronnen:  recept, foto peer, info peer, info peer


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur