Abrikoos (Prunus armeniaca ‘Tros oranje’)
Dit abrikoosje doet het goed in Nederland en is zelfbestuivend. De zachte geel-oranje vruchten rijpen goed af wanneer ze voldoende zon krijgen. Let wel, deze boom bloeit al zeer vroeg. Op het moment dat nog maar weinig insecten zich naar buiten wagen. Waardoor de vruchtdracht soms niet zo groot is. De vruchten zijn zo al lekker om te eten, maar kunnen ook goed verwerkt worden tot jam.
Bloeitijd: feb. – maart
Pluktijd: juli – aug.
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Abrikozenjam
Wat heb je nodig?
1 kg rijpe abrikozen
1,5 el citroensap
1 vanillestokje
500 gr. geleisuiker
- Spoel en droog de abrikozen, halveer en verwijder de pitten. Pureer het vruchtvlees met het citroensap. Halveer het vanillestokje overlangs en schraap het merg eruit.
- Schep de vruchtenpuree met de suiker, het vanillestokje en het -merg in een kookpan. Meng goed en laat afgedekt minstens 1 uur rusten.
- Breng het abrikozenmengsel op hoog vuur al roerend aan de kook. Laat 4 minuten borrelen, roer voortdurend.
- Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Schep het schuim af. Schenk de jam in potjes en dek meteen af. Laat ondersteboven afkoelen. Bewaar de bokaaltjes op een koele, donkere plaats.
Bronnen : Foto